Jutajaisten ohjelma on julkaistu!

Jutajaiset tuo juurevan pohjoisen folkin tapahtuman Rovaniemelle lapsille, kyliin ja kaupunkiin! Jutajaiset keskustassa ja Lasten Jutajaiset ovat 8.-9.9.2023. Luvassa on kansantanssin- ja musiikin koulutuksia, konsertteja, työpajoja ja pelimannijameja. Jutajaisten järjestäjänä toimii Suomen Nuorisoseurojen Lapin aluetoimisto.

Kylillä elokuussa päästään kokemaan Jutajaisten parhaat palat Hirvaalla ja Tennilässä. Kyläfestareilla on lasten työpajoja, kylien omien osaajien esittäytymistä sekä Sirkus Taika-Ajan ja Siepakoiden esityksiä.

Keskustan ohjelman avaa perjantaina Kulttuuritalo Wiljamissa Joensuusta tuleva vierailijateos Verensulkusanoja. Verensulkusanoja on rovaniemeläislähtöisen Riina Hosion koreografioima ja ohjaama kokoillan tanssiteos kateudesta, sen sisartunteesta häpeästä sekä sanojen ja sanallistamisen voimasta. Esittäjänä on Motoran Pelmakat, jotka ilmentävät teoksessa taidokkaasti tanssillaan ja kehojen liikekielellä universaaleja motiiveja, etsien samalla mielen sisäistä joustoa. Tanssin ammattilainen, tanssiva lavarunoilija Mitja Pilke on teoksen karismaattinen keskushahmo kaikessa maanisuudessaan ja traagisuudessaan.

Ilta jatkuu Kauppayhtiölle, jossa kuulemme heti perjantaina nuorten uuden kansanmusiikkiyhtye Hehkun musiikkia. Hehku esittää omaa raikasta tuotantoaan neljän hengen kokoonapanolla. Harmonikkamusiikin äärelle päästään tunnelmoimaan rovaniemeläisen Kaisa Ristiluoman kanssa. Lauantaina sodankyläläinen M:n pelimannit avaavat illan, jota jatkaa Vuoden tulokas-palkinnon saanut oululainen Rällä. Molemmat illat jatkuvat vapaiden soitto- ja tanssijamien merkeissä!

Lauantaina aamu alkaa koulutuksilla. Rällän viulisti Osmo Hakosalo pitää Pelimannikurssia kotiseutumuseolla, kun taas Pelmakoiden tanssijat Mitja Pilke ja Emma Kantelinen opastavat Karjalaisten tanssien maanituksiin Saarenkylän Nuorisoseuratalolla.

Tutki, temmellä ja taiteile Koskipuistossa klo 12 alkaen Lasten Jutajaisissa. Luvassa on Sirkus Taika-Ajan, Jutaringin ja Siepakoiden lasten ryhmien esityksiä. Juontajana toimii viime vuodelta tuttu Prinsessa Homssantomssa. Paikan päältä löytyy myös kaikille tuttu joulupukki, jolle voi käydä esittämässä joululahjatoiveensa. Työpajoista löytyy kepparirata, tanssi-, letitys-, sirkus-, teatteri- ja kansallispukupaja.

Pohjoista Folkia!-konsertti kokoaa pohjoisen taitajat yhdelle näyttämölle Korundiin lauantai-iltana. Siepakat ovat mukana useamman ryhmän voimin. Lisäksi nähdään Sirkus Taika-Aika, Santasport Tanssi, Kaisa Ristiluoma, Hehku ja Rällä.

Jutajaiset järjestetään yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa. Suomen Nuorisoseurat on maamme merkittävin kulttuurisen lapsi- ja nuorisotyön toimija.